Kampen mot skatteunndragelse: Er automatisk informasjonsdeling svaret vi leter etter?
Vil automatisk utveksling av bankopplysninger mellom land kunne bety slutten på skatteunndragelse, eller er det et drømmescenario?
Se arrangementet på NUPI sine sider
Siden 2017 har mer enn 100 land automatisk delt informasjon fra finansinstitusjoner om utenlandske bankkontoholdere. Dette har skjedd gjennom den såkalte «Global Forums Common Reporting Standard» (CRS). Rapporteringen kan ha redusert andelen ubeskattede utenlandske (?) verdier med så mye som 2/3 globalt. Samtidig står mange utviklingsland utenfor multinasjonale informasjonsdelingsavtaler, og får dermed ikke tilgang til kritisk informasjon som kunne hindret skattetap og ulovlig kapitalflyt. Effektiviteten av slik informasjonsdeling varierer stort mellom land.
Dagens regler krever høy kapasitet i hvert enkelt land. Selv når data mottas, er det ressurskrevende å gjøre noe med dem. Selv i Norge varslet Riksrevisjonen et tap på opptil syv milliarder i skatteinntekter på grunn av ukontrollerte verdier i utlandet.
Til tross for ambisiøse globale initiativer, er det betydelige utfordringer knyttet til innføring av informasjonsdelingssystemer i det globale sør. Dette er det flere grunner til. Det er utfordringer knyttet til absorberingskapasitet, legitimitet og tillit, samt evne og vilje til å håndheve skatteregimer. Vil egentlig mer informasjon alltid føre til bedre håndhevelse og dermed mindre ulovlig kapitalflyt?
Vil automatisk utveksling av bankopplysninger mellom land kunne bety slutten på skatteunndragelse, eller er det et drømmescenario? Hvordan kan vi sikre at utviklingen av informasjonsdeling gagner alle land? Og er det alltid riktig prioritering?
Dette seminaret holdes på NUPI, og strømmes til NUPIs YouTube-kanal. Skal du følge oss digitalt, trenger du ikke å registrere deg. Mer info om panellister kommer.